Restrictia de sare – pro sau contra?

 

 Date generale

 

       Sarea sau clorura de sodiu (NaCl) este un compus mineral stabil, format din sodiu si clor. Cand ne referim la sare ne gandim in primul rand la continutul de sodiu, este bine insa  de stiut faptul ca in formula chimica de NaCl, sodiul se gaseste in proportie de 40% iar clorul de 60%.

     Sarea este un compus extrem de important pentru organism,  fiind si principalul ion din spatiul extracelular ce faciliteaza transportul unor substante nutritive catre celule,  ajuta la metinerea echilibrului acido-bazic din corp, la transmiterea impulsurilor nervoase sau, dupa cum bine stim, la controlul tensiunii arteriale

    Cea mai mare parte din cantitatea de sare pe care o ingeram o luam din alimentele preprocesate si preparate in variante nesfarsite, la care mai adaugam si o cantitate importanta de aditivi si E-uri.

    O sursa importanta, dar pe care o neglijam deseori sa o luam in calcul este cea naturala. Legumele, fructele, laptele, carnea, pestele, toate contin ele insele o cantitate de sare.

       De exemplu 1 cana de lapte are 107 mg de sodiu.

 1 lingura de sos de soia contine aproape 1g de sodiu!

       Multa lume  adauga in plus sare in timpul consumarii alimentelor, indiferent daca acestea au  fost pregatite deja cu sare sau alte ingrediente extrem de sarate . In plus ar trebui sa fim atenti la faptul ca mancam alimente care contin  ca ingrediente glutamati, nitrati, praf de copt etc cu continut destul de important in sare.

    Fiind implicata in atatea procese foarte importante pentru organism, sarea si nevoia de sare a corpului sunt de mult timp in atentia specialistilor si, mai nou, avand in vedere preocuparea tot mai mare a populatiei pentru o alimentatie sanatoasa, a devenit o problema indelung dezbatuta in societate.

       Luand in considerare adevarurile stiintifice care au demonstrat o indiscutabila legatura intre consumul excesiv de sare si aparitia mai multor boli, necesitatea de a reduce cantitatea de sare din alimentatie a fost unul dintre mesajele cele mai puternice privind sanatatea, beneficiind de o  campanie foarte agresiva.

      Insa accentul pus prea mult pe acesta problema si publicitatea sufocanta a acestui subiect au dus in ultimii ani la o intelegere exagerata a acestui mesaj prin reducerea prea drastica a consumului de sare. Mai mult,  unii experti sunt de parere ca  si o cantitate de sare prea mica in organism poate fi periculoasa putand duce tot la o crestere a mortalitatii  de cauza cardiovasculara.

      Deci prea multa sare dauneaza sanatatii. Dar si prea putina sare este periculoasa pentru functionarea normala a organismului. Cum sa rezolvam aceasta dilema? Ce se intampla oare in corpul nostru? Cata sare ne este necesara dar si suficienta pentru a ne mentine sanatosi? Sa incercam sa le luam pe rand.

  

Consumul de sare in cantitate prea mare

 

     Mecanismele prin care sarea in exces afecteaza organismul sunt multiple.

      O cantitate prea mare de sare in organism duce la  retentia de apa ceea ce determina cresterea volumului de  lichid in vasele sangvine, determinand cresterea tensiunii arteriale. Aceasta presiune  crescuta fata de limita normala actioneaza la nivelul peretilor vaselor, rigidizandu-le si facandu-le mai sensibile la depunerile de grasime, ceea ce in timp duce la ingustarea lor si la capacitatea lor tot mai redusa de a transporta sange bogat in oxigen pentru organe.

       Cresterea de volum nou aparuta solicita in plus  inima pentru a pune in circulatie tot volumul  de lichid, obligand-o sa depaseasca rezistenta opusa de vasele tot mai rigide. Rezultatul consta in epuizarea inimii mai precoce si aparitia unor boli complexe.

      La nivelul creierului, diferentele bruste determinate de cresteri tensionale pot duce la aparitia accidentelor vasculare care constau in blocarea sau fisurarea vaselor din circulatia cerebrala. 

       Consumul de sare in cantitate prea mare poate determina aparitia unor afectiuni cronice ale rinichilor prin epuizarea mecanismului de absorbtie de la nivelul tubilor renali.

       In plus, s-a demonstrat ca un consum crescut de peste 20-25 g de sare pe zi creste riscul de cancer de stomac.


Consumul de sare in cantinate prea mica

 

     O cantitate prea mica de sare in organsim (hiponatremia) poate produce numeroase simptome de la greata, varsaturi, cefalee, oboseala, inapetenta, iritabilitate si crampe musculare pana la ameteli, confuzie,  coma si chiar deces. Gradul de severitate al manifestarilor clinice depinde de nivelul sodiului in organsim. Persoanele mai in varsta sunt si cele mai vizate de  hiponatremie.

    Hiponatremia suprapusa agraveaza boli preexistante ca insuficienta cardiaca, insuficienta renala, insuficienta hepatica sau pneumonia.In unele cazuri, lipsa sarii a dus la pierderea gustului (si deci diminuarea placerii de a manca), crampe, slabiciune si probleme cardio-respiratorii. Echilibrul hidroelectrolitic al  organsimului  este mentinut in primul rand de apa, sodiu si potasiu, iar eliminarea  drastica a sarii din alimentatie va deregla acest proces.

    Intrucat rinichii sunt cei care mentin in doze optime  concentratia de  electroliti prin cresterea sau descresterea cantitatii  de apa retinute in organism, s-a demonstrat faptul ca mamele care au consumat  cantitati prea mari sau prea mici de sare pe parcursul sarcinii au copii cu rinichi dezvoltati necorspunzator varstei lor.

    Mai nou, un grup de cercetatori de la Universitatea din Copenhaga au adus in discutie ipoteza ca reducerea consumului de sare ar determina cresterea colesterolului  si a nivelului de grasime corporala cu impact negativ asupra riscului cardiovascular.

 

  Care este consumul recomandat de sare

 

       Raspunsul la intrebarea noastra nu poate fi decat: un consum echilibrat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (2004) recomanda un consum individual care sa nu depaseasca 2,3 g de sodiu/ zi sau 5-6 g de sare, cu aproximatie echivalentul unei lingurinte de sare. Ghidul american prevede faptul ca persoanele peste 51 ani, cu hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boala cronica de rinichi si rasa neagra ar trebui sa consume maxim 1,5 g sodiu/zi.

     In datele publicate, se pare ca romanii au un consum  mediu de 10-11 g de sare zilnic, din cauza aderarii pe scara larga la o dieta nesanatoasa, la alimente semipreparate, la junk food. In randul barbatilor consumul de sare este mai mare decat la femei, asa cum reiese din statistici.

   Trebuie avut in vedere si faptul ca, la persoanele sanatoase, necesarul de sare difera de la un individ la altul in funcie de varsta, greutate, activitate fizica si conditii de munca. Pentru toti insa cuvantul de ordine este moderatia.

      Atunci cand facem un efort fizic mare, in perioadele de canicula, pierderile de electroliti si implicit de sodiu din organism sunt mai mari si trebuie preintampinata carenta de sodiu.

      Celor care trebuie sa  isi scada consumul de sare li se recomanda folosirea condimentelor la gatit care sa dea gust mancarii, selectarea atenta a alimentelor mai sarace in sare si educarea gustului in vederea redescoperirii savorii alimentelor fara adaos de sare.

      Celor care au exagerat cu restrictia de sare li se recomanda sa nu evite alimentele cu continut mai mare de sare si precautie pentru a nu risca dezechilibre ale ionilor din organism.

     Sa facem asa incat, nici prea multa si nici prea putina, sarea noastra cea de toate zilele sa ne fie aliata  pentru a ne putea mentine sanatosi si in forma.

 

Alina Lemeni, medic specialist cardiolog, 27 mai 2013

 

 





 





Noutati

Ciclismul sau mersul pe jos catre locul de muncă imbunătățesc sănătatea psihică
16 Sep 2014

Conform unui nou studiu realizat de economistii din sanatate de la Universitatea din East Anglia și Centrul de Dieta si Activitatea de Cercetare...

( tot articolul )
Ministerul Sănătăţii va aloca fonduri suplimentare pentru serviciile de ambulanţă la rectificarea bugetară din această toamnă
15 Sep 2014

"Sumele vor fi distribuite pentru investiţii in infrastructură......

( tot articolul )

Materiale educationale

Exista Mos Craciun ?

Lansarea cartii "Exista Mos Craciun ?...

Publicat: acum 660 zile
Are copilul tau un stil de viata sanatos ?

Ghid pentru parint...

Publicat: acum 720 zile

Articole

Semne de alarma in accidentul ischemic tranzitor (AIT)

Accidentul ischemic tranzitor (AIT) numit uneori si mini accident vascular cerebral (AVC) prezinta aceleasi simptome ca si acesta, dar in cazul AIT e...

Publicat: acum 50 zile
Trateaza depresia ca sa previi un nou infarct

1. Ce stim despre infarct si depresie in termeni de statistica...

Publicat: acum 297 zile
Ochiul si inima

Interviu oftalmologie cu dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolo...

Publicat: acum 322 zile

 



Copyright © 2007-2014 cardioconsult.ro ®. Toate drepturile rezervate

cardioconsult.ro Web analytics